Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítáme Vás na webových stránkách a věříme,

že budou prospěšným informačním zdrojem pro orientaci ve službách naší laboratoře. Mezi nejdůležitější otázky pacientů patří informace o odběrech a jejich době, rychlosti poskytnutí výsledků vyšetření a druhu daného vyšetření. Stejně důležitým faktorem je i určité poučení ohledně sběru moči, dietních opatřeních a dalších postupech nebo návodech spjatých s laboratorní praxí. viz. rubrika Návody Doufáme, že možnost uvedení těchto informací přispěje k zkvalitnění obousměrné komunikace mezi pacientem a laboratoří. Pokud budete mít nějaké dotazy nebo připomínky, obraťte se kdykoli na nás. Většina informací je k dispozici v rámci dalších oddílů na webových stránkách a v elektronické laboratorní příručce.  Děkujeme za pozornost.

Informace, které by Vám mohly pomoci je možné nalézt také zde: Na lačno příp.v oddíle Referenční meze a nebo externí informace na informačním portálu: Labtestonline příp. Normální hodnoty

Ohledně normálních (referenčních) hodnot je třeba upozornit, že externí zdroje vždy pracují s obecně průměrovanými hodnotami a nebo hodnotami konkrétní laboratoře. Pacient by se měl vždy orientovat podle referenčních hodnot laboratoře v které byl vyšetřován. Zvlášť důležité je to v případě speciálních vyšetření, např. hormonů, tumorových markerů aj. Zdroj každé referenční hodnoty užité v laboratoři by měl být definován a uveden i zdroj. V našem případě je toto uvedeno zde: Viz. Laboratorní příručka odd. I-5                                                                             (akt. 18.12.23)

---------------------------

Odběry krve

Odběry ze žilní krve se provádí od pondělí do pátku od 6.00 do 9.00 hodin. 

Odběry kapilární (z prstu - diabetická poradna) se provádějí v Po, Út, Čt od 6.00 - 8.00 hod.

Výsledky laboratorních vyšetření

Výsledky vyšetření prováděných v naší laboratoři jsou dostupné v den odběru mezi 12.00 -14.30 hod. Některá vyšetření je možné vyzvednout po osobní domluvě s personálem laboratoře i dříve.  Výsledkové listy jsou v den odběru vhozeny  lékařům do poštovních boxů nebo odeslány poštou, příp. odeslány mailovou poštou s využitím modulu MISE.

Ceník laboratorních vyšetření

Nahlédnout do ceníku pro samoplátce a veterinární vyšetření je možné v laboratorní příručce na našich webových stránkách: Laboratorní příručka  Každý zájemce má možnost o informace k námi nabízeným vyšetřením a konzultace k výsledkům. Nikdy to ale nemůže plně nahradit komplexní péči lékaře, který je schopen úplněji interpretovat zdravotní stav pacienta, zvláště pokud se jedná o konkrétní zdravotní potíže.

-------------------------

POZN:

V laické veřejnosti občas panuje představa, že po odběru krve je možné vyšetřit takřka vše, od hormonů, drog, krevních skupin, hladiny alkoholu až po DNA. To je sice v teoretické rovině pravda, ale.... Krevní vzorek je zdrojem bohaté škály informací, nicméně, než se dobereme k výsledku, tak je třeba si uvědomit, že krevní vzorek s požadavky na různá vyšetření má zcela odlišné podmínky co se týče technologie zpracování, druhu odběru, skladování, náročnosti vyšetřovacích systémů, objemnosti vzorku, místa zpracování a také možností zpracování.

Většina laboratoří pracuje se standardními biochemickými vyšetřeními se zaměřením na svou specializaci a možnosti, které určují nejenom zdravotní pojišťovny, ale i četnost a náročnost analýz. Pokud je proveden krevní odběr a dané vyšetření laboratoř v místě neprovádí, tak je krev transportována do jiných laboratoří, kde vyšetření bude zajištěno. Pokud se jedná o specializované vyšetření, kde je například problematické zajistit stabilitu vzorku krve, tak je ideální se přímo dostavit na dané specializované pracoviště v regionu.  

Je potřeba také říci, že pokud by někdo chtěl vyšetřit skutečně svou krev na všechna možná dostupná vyšetření od různých typů protilátek, antigenů, hormonů, civilizačních rizikových faktorů, tumorových markerů, lékových hladin, vitamínů, stopových prvků, bílkovin, různých krevních elementů, faktorů srážlivosti až po rutinní biochemii, tak je to nesmírně finančně náročná záležitost v řádech statisíců Kč. Spíše než vyšetřit kvantitu vyšetření je lépe se zaměřit cíleně na klinické indikace lékaře s požadavkem případného konkrétního vyšetření a samozřejmě na následnou odbornou interpretaci výsledků.