Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Odběry ze žíly

     pondělí - pátek:      6.00 - 9.00 hod.

Odběry z prstu

dia poradna

     pondělí, úterý, čtvrtek : 6.00 - 8. 00 hodin

 

Na odběry přicházet vždy nalačno, ideální je 12 hodin před odběrem nic nejíst, pít pouze neslazený čaj.

V laboratoři používáme otevřený odběrový systém. Zkumavky jsou barevně odlišeny dle typu vyšetření a buď jsou zcela prázdné nebo obsahují mechanické částice nebo antikoagulační roztoky.

Mechanické částice (granulát, silikonový gel) slouží k urychlení srážení krve a její následné separaci - centrifugaci. Gely se používají častěji u zkumavek, které budou dále postoupeny jiným laboratořím a budou vystaveny následnému transportu. Vrstva gelu znemožní po centrifugaci kontaminaci séra z masy erytrocytů, která je izolována ve spodní části odběrové nádobky. V některých zkumavkách se nacházejí antikoagulační roztoky, které slouží z zabránění srážení krve a následnému získání buď nesrážlivé krve nebo krevní plazmy, která se dále vyšetřuje. Jedná se podle typu zkumavek o citrát sodný, chelatonát draselný, heparin lithný, fluorid draselný. V případě fluoridu draselného se jedná o účinek na erytrocyty, kdy dochází k jejich inaktivaci. Odběry do fluoridu společně s chelatonátem K3EDTA jsou určeny pro odběry plné krve na stanovení glukosy. Přítomnost fluoridu stabilizuje hladinu glukózy a zabrání jejímu snižování v odběrové zkumavce po odběru, během transportu nebo skladování.

K odběrů používáme jednorázové pomůcky jehly + stříkačky. Jedná se v naprosté převaze o odběrové žluté jehly 0.9 x 40 a stříkačky od 5 - 20 ml podle množství požadovaného vyšetření a tedy náročnosti na objem biologického materiálu. Odběr je prováděn v odběrovém křesle a rána je dezinfikována lihovým nealergizujícím prostředkem Septoderm spray. Pacient je poučen o nutnosti držet místo vpichu po odběru a je mu místo odběru buď přelepeno a nebo je mu dán při odchodu ústřižek leukoplasti k dodatečnému přelepení.

A- Odběr vzorku žilní krve

Odběr se provádí nejčastěji v poloze vsedě ze žíly v paži v místě loketní jámy. Vleže se provádí odběr u pacientů jejichž stav to vyžaduje. Odběrová sestra posoudí kvalitu žilního systému v místě loketní jamky. Paže se mírně zaškrtí a žíla se lokalizuje pohmatem event. lehkým poklepem. Provede se dezinfekce místa vpichu dezinfekčním alkoholovým přípravkem Septoderm. Před vlastním vpichem musí být místo odběru suché, aby nedocházelo ke kontaminaci odebírané krve použitou dezinfekcí, která může způsobit interference při stanovení některých sledovaných analytů. Podstatným nedostatkem, který může vzniknout při odběru žilní krve je intravaskulární hemolýza, která může být způsobena vlastním provedením odběru žilní krve. Stejně tak může být následná hemolýza způsobena následujícími příčinami:

  • mechanicky (třepání, zpěnění, násilný průtok jehlou)
  • vstříknutí krve do zkumavky přes jehlu
  • osmoticky (mokrá zkumavka)
  • tepelně (zamražení plné krve, vysoká teplota)
  • chemicky (dezinfekce) 

Po napíchnutí žíly se započne s odběrem krve, krev se začne nasávat a pacient může případně pomalu uvolňovat zaškrcení paže podle instrukcí odběrové sestry. Při odběru více zkumavek se prioritně přenáší krev do zkumavek na srážlivou krev (bez přísad) a pak s přísadami. (EDTA, citrát …) Bezprostředně po odběru je nutné zkumavky s přísadami promíchat, aby došlo k homogenizaci odebrané krve a promíchání antikoagulačního roztoku v celém objemu zkumavky. (z důvodů mechanické hemolýzy nikdy netřepat, pouze opakovaně volně několikrát otočit v dlani) Je-li ukončen vpich a odebrán dostatečný objem krve, tak je jehla vytahována ze žily za současného překrytí buničinou s dezinfekcí. Pacient je poučen o nutnosti mačkat místo vpichu a buď je mu přelepeno místo vpichu, vyžaduje-li toto a nebo je vybaven náplastí, kterou dostane od odběrové pracovnice.

Jsou-li vzorky transportovány, tak je potřeba vstupující vlivy poškozující stabilitu vzorků eliminovat. Předchází se tomu použitím transportních zkumavek se separačními gely, kdy dochází k oddělení krevního koláče a séra a nebo chlazením vzorků a transportem v chladících přepravních boxech.

Odběr se provádí vždy na lačno a pacienti jsou poučeni o tomto, jak personálem laboratoře, tak z ordinací lékařů.

B - Odběr vzorku kapilární krve 

Odběry kapilární krve se provádějí u stanovení glukózy při monitoringu diabetu, u stanovení krevního obrazu batolat a malých dětí a případně je možné využít kapilárního odběru u stanovení glykovaného hemoglobinu. Odběr se provádí v laboratoři v poloze vstoje nebo vsedě. Pacient se dostaví na odběr na lačno.

Provede se dezinfekce místa vpichu. Místo nesmí zůstat při vlastním odběru znečištěné dezinfekcí, aby nedošlo k hemolýze nebo interferencím při vlastním stanovení. Vpich se provádí jednorázovou sterilní lancetou s definovanou hloubkou vpichu a nebo sterilní odběrovou jehlou bočním vpichem do podkoží. Odběr spočívá v zachycení definovaného objemu krve do kalibrované kapiláry nebo kapiláry s naneseným antikoagulantem. Dochází-li k opakovaným punkcím do podkoží, např. při kapilárním odběru u OGTT je nutné vybírat různá místa vpichu na bříšku prstu, aby se předešlo případné infekci. Obecně se ale v případě OGTT přešlo na žilní odběry, takže opakované vpichy do bříška prstu nejsou již aktuální.

Odběry se musí provádět z prokrvených míst a nikoli z míst podchlazených, protože se odběr obtížně realizuje, dochází k mechanickému narušení odebírané krve, odběr se protahuje a výsledky mohou být sporné. Důležité je se vyhnout násilnému vytlačování krve z prstu, aby nedocházelo ke kontaminaci krve neurčitým množstvím tkáňového moku. V případě podchlazení je nutné prsty pacienta vystavit teplé vodě, prohřátí na max. teplotu 40°C po dobu několika minut. Před vpichem je nutné pokožku dokonale osušit od dezinfekčního roztoku, první kapka se setře čtverečkem z buničiny a konec kapiláry se v mírném sklonu ponoří na okraj kapky a dojde k nasátí krve kapilární silou. Důležité je zamezit nasátí bublin vzduchu při aplikaci kalibrovaných kapilár, aby nedocházelo k objemovým nepřesnostem a následně chybným výsledkům.